طبق شواهد چند وقتی است برخی از جوانان لر در استان های کهگیلویه و بویراحمد و فارس (ممسنی، رستم، اردکان، کوه چنار و ... ) در مراسمات عروسی اقدام به پوشیدن
لباس های مرسوم در مناطق کردنشین کشور میکنند
اینکه عمل یاد شده چه اندازه میتواند قابل قبول باشد، در این چند خط به آن میپردازیم.
*لباس لری* (به لری: جومه لری) لباس سنتی لری برگرفته از جغرافیا، فرهنگ، دین و هزاران سال همزیستی با طبیعت مردمان لُرتبار در گذشته و حال و از نمادهای مهم مردم لُر است. بنابر موانع و ویژگیهای جغرافیایی اقلیمی مردم لر در اقلیمهای گوناگون از پوشش متفاوتی استفاده کردهاند. در یک تقسیمبندی کلی میتوان لباسهای لری را اعم از مردانه و زنانه به سه گروه کلی لٌری فیلی، لُری بختیاری (طوایف چارلنگ و هفت لنگ بختیاری) و لُری جنوبی (رایج بین مردم لر جنوبی بویراحمدی، ممسنی، دشمن زیاری، طیّبی، بهمئی، باوی تا بندرهای گناوه، دیلم، تنگستان و دشتستان) تقسیمبندی کرد.
لباس ویژه لُرهای جنوبی لباسی است که از مرکز تا شمال غربی استان فارس تا سراسر استان کهگیلویه و بویراحمد و شمال و غرب بوشهر و جنوب شرقی خوزستان گسترش دارد. امروزه استفاده از لباس محلی و سنتی بیشتر در زنان بالای سی سال استان کهگیلویه و بویراحمد دیده میشود اما در جشنها و مجالس عروسی تمام زنان و دختران به عنوان یک سنت از لباسهای محلی شاد و متنوع استفاده میکنند. بر اساس تحقیقات صورت گرفته در کتاب نگارگری مکتب شیراز، قدمت این نوع لباسها بیشتر از دوران تیموریان در قرن هشتم هجری قمری است که البته با توجه به نقش و نگار های تخت جمشید و مهرهای به دست آمده از دوران ساسانی و هخامنشی قدمت لباس محلی لری به پیش از اسلام بر میگردد.
یکی از ویژگی های بارز لباس زنانه لری حفظ کامل حجاب است که از قدیم بعنوان یک اصل در قوم لر در نظر گرفته میشده است.
لباس های محلی لری (بخصوص لباس زنان) پرطرفدارترین و زیباترین لباس محلی ایران است و در جشنواره ای در سال ۲۰۱۷ در کشور استرالیا برگزار شد بعنوان زیباترین لباس محلی جهان شناخته شد.
لباس مردانه لری به لحاظ طراحی به گونه ای طراحی شده است که هنگام سوارکاری، کشاورزی و جنگاوری کارایی مناسب داشته باشد و بر اساس نیاز مردان لر به شیوه ای هنرمندانه طراحی گردیده است.
با این تفاسیر که حاکی از زیبایی، اصالت، فرهنگ و قدمت لباس های محلی لری دارد، دلیل گرایش برخی از جوانان برای پوشیدن لباس کردی چیست؟ به نظر نویسنده تنها دلیل پوشیدن این نوع لباس فقط میتواند خودنمایی نوجوانان و یا جوانان در مقابل جنس مخالف باشد که با پوشیدن این نوع لباس خود را از دیگران متمایز کنند.
خوشبختانه عامه مردم پوشیدن لباس های غیربومی را نپذیرفته و عملی ضد فرهنگی میدانند.
امید است اهالی قلم از اهمیت های حفظ آداب و رسوم اصیل لری و دوری از دامن زدن به انجام فرهنگ های غلط بیگانه بیشتر گفته و نوجوانان و حتی بزرگسالان خطراتی که در آینده خواهد داشت آگاه سازند.
لباس فروشی ها نیز میبایست فقط از بعد اقتصادی به موضوع نگاه نکرده و از فروش چنین لباس هایی خودداری کنند.
✍️حسین دهقانی
بستن *نام و نام خانوادگی * پست الکترونیک * متن پیام |
ما برای افزایش آگاهی شهروندان ممسنی و رستم، اهمیت قائل هستیم
پایگاه خبری مماسن به شماره ثبت 96100 با پل ارتباطی 09173245683 با شماست