*برندسازی و ثبت ملی غذاهای سنتی/محلی شهرستان های ممسنی و رستم*
✓ غذاهای سنتی/محلی ممسنی و رستم از دیرباز رنگ و لعاب خاصی به سفره مردم این دیار بخشیده است. چنین غذاهایی نماد فرهنگ غنی و کهن این منطقه از زاگرس هستند که سینه به سینه و نسل به نسل به ارث رسیده اند. از جمله مصادیق غذاهای سنتی/محلی این منطقه عبارتند از: نون تیری، نون کلگ، مُشتَک، گِردَه، شُلشِلی، مرغ محلی و تَپَنادِه، کره محلی، دوغ محلی، روغن خَش، دُوا، شِلَه بادامی/آش مَجَکی، آش کاردَه، آش کنگری، لَلَک، شِلَه شیری، شِلَه ماشکی، گَبولَه و ...
✓ به لحاظ سیر تغییر و تحولات غذایی، از جمله ابتدایی ترین غذاها، «اُوداغک» بوده که طی گذار زمان به دیزی و آبگوشت های امروزی تغییر شکل یافته است. همچنین نگهداری روغن خَش درون وسایلی همانند «خیگ» و «کِلیک» و تولید ماست، دوغ، کره و کَشک محلی به وسیله ابزارهای «مَلار» و «چِمَتِر» در اقصی نقاط ممسنی و رستم رایج بوده اند و همچنان میتوان در مناطقی از شهرستان همچون بخش ماهور میلاتی آنها را یافت. علاوه بر این، تهیه نون تیری، مُشتَک و شُلشُلی با استفاده از «تاوَه» در برخی مناطق شهرستان رایج است. با وجود این، از دهه 1390ه.ش به بعد در نتیجه «کوکاکولایی» و «مکدونالیزه شدن» ناشی از عصر جهانی شدن، مواد غذایی رنگ و بویی نوین پیدا کرده اند و ذائقه شهروندان به سوی غذاهای فَست فودی سوق یافته است.
✓ واقعیت آن است که بر خلاف ثبت ملی۱۸ عنوان غذای سنتی استان کهگیلویه و بویراحمد(که عمدتا با ممسنی و رستم مشترک هستند)، غذاهای محلی/سنتی ممسنی و رستم توسط نهادهای ذیربط شهرستانی، برندسازی نشده و به ثبت ملی نرسیده اند. این در حالی است که ثبت ملی غذاهای سنتی/محلی مذکور و یا حداقل برندسازی و تجاری سازی غذاهایی همچون «ماهی شکم پر خلیج فارس»، «بستنی/فالوده لکی» و غذاهایی از این دست به سبک و سیاق«آش سبزی»، «فالوده»، «سالاد» شیرازی و «کوبیده» کازرون میتوانند به مثابه نمادهای فرهنگی ممسنی و رستم زمینه ساز فودتوریسم(food tourism یا food travel) به عنوان یکی از شاخه های گردشگری برای جذب توریست های داخلی و خارجی باشد.